Pressipankki

TERVEYSPERUSTEISEMPI VIRVOITUSJUOMAVEROUUDISTUS  ROMUKOPPAAN

TERVEYSPERUSTEISEMPI VIRVOITUSJUOMAVEROUUDISTUS ROMUKOPPAAN

Lisätty perjantaina 18. marraskuuta 2022

Terveysperusteisempi virvoitusjuomaverouudistus muuttuikin kiireessä sokeriveroksi heittäen aitouden ja luonnollisuuden romukoppaan.

Uudet, ehdotetut virvoitusjuomaveromäärät:
Light energiajuoma (aspartaami ja asesulfaami-K): vero 9 snt/litra
Light kolajuoma (aspartaami ja asesulfaami-K): vero 9 snt/litra
100% hedelmä/marjasmoothie (makeuttamaton), Sydänmerkki: vero 48 snt/litra

Me Eckes-Granini Finland Oy:llä olemme järkyttyneitä eilen, 17.11.22 Eduskunnassa esitellyn virvoitusjuomaveromuutosehdotuksen yksipuolisesta kannasta juomien sisältämään sokeripitoisuuteen. Sokeripitoisuus nähdään muutosehdotuksessa ainoana verotukseen vaikuttavana tekijänä. Perusteluna virvoitusjuomaveron uudistamiselle on ollut sen päivittäminen terveysperusteisemmaksi, jota selkeästi tämä eilen esitetty malli ei kuitenkaan tue.

Olemme erityisen pettyneitä siitä, kun alkuperäinen ehdotus sisälsi selkeästi marja- ja hedelmäperäisten juomien osalta huojennuksia, jossa huomioidaan luontainen sokeri ja hedelmä- ja marjamehujen terveyttä edistävä koostumus (vitamiinit, kivennäisaineiden ja muiden ravitsemuksellisesti tärkeiden yhdisteiden (kuten polyfenolit) osuus). Missä ovat puolueettomat tutkimukset kasvistäysmehujen hyvää tekevistä ominaisuuksista? Entä mihin unohtuivat ravitsemussuositukset, joissa lasillinen täysmehua päivittäin on oiva lisä kasvisten saantiin? Osalle hedelmä- ja kasvissmoothieita on myönnetty Sydänmerkki, niinkö epäterveellisiä ne ovat? Entä vanhusten ja lasten terveyden ravitsemus, jos hedelmä- ja marjamehuilla sekä kasvisvälipaloilla kuluttajahinnat vain nousevat? Light-kolallako nesteytetään vanhuksia jatkossa?

Tämä aikaisempi veromuutosehdotus lähti lausuntokierrokselle ja nyt eduskunnalle esitetty muutosehdotus on täysin edellisen vastainen ja suosii räikeästi virvoitusjuomia. Nyt tehdyssä ehdotuksessa mm. raja veroasteikossa menee kolajuoman sokeripitoisuuden ylitse. Samalla veroa alennetaan 50 prosentilla keinomakeutetuille juomille, joiden terveysvaikutusta ei mitenkään ole tieteellisesti todistettu. Tällä uudella veromallilla ohjataan myös tuotekehitystä aiempaa keinotekoisimpiin tuoteinnovaatioihin – luonnollinen, vastuullinen ja terveyttä edistävä ei tämä pitkällä juoksulla ole.

On hämmentävää, että uusi ehdotus tuli kuin tilauksesta ja siihen ei anneta mahdollisuutta lausuntoon. On myös erityisen huolestuttavaa, että annettu ehdotus on ristiriidassa EU-maiden vastaavien käytäntöjen kanssa. Suurin osa EU-maiden lainsäädännöstä myöntää hedelmä- ja marjamehuille terveyttä edistävät ja suositusten mukaiseen päivittäiseen ruokasuosituksiin perustuvat arvot. Suomi on edelleen siis ainoa maa EU:ssa, jossa makeuttamattomia hedelmä- ja marjatäysmehuja verotetaan?

Tällaista täysin puskista tullutta, muka terveysperusteista verotusta ei voida millään tukea.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Juha Helokoski p. 043 824 4012 (juha.helokoski@eckes-granini.com)
Täysmehututkimuksia: https://fruitjuicesciencecentre.eu/en/research

Eckes-Granini Finland Oy Ab valmistaa, myy ja markkinoi yhteensä yli 200 erilaista mehutuotetta. Valikoimaan kuuluu mm. täysmehuja, annosmehuja, vähäkalorisia juomia, funktionaalisia mehuja, janojuomia, perinteisiä mehutiivisteitä ja glögiä. Suosittuja brändejä ovat mm. Marli, Mehukatti, God Morgon, granini, Brämhults ja Tropic. Eckes-Granini Finland Oy Ab on osa Euroopan johtavaa mehuliiketoimintakonsernia Eckes-Granini Group GmbH:ta, jonka pääkonttori sijaitsee Saksassa.

AVAINLUKUJA
Markkinajohtaja, markkinaosuus noin 32%
Henkilökuntaa yhteensä noin 130
Liikevaihto n. 80 miljoonaa euroa
Tuotetut litrat n. 55 miljoonaa
Tuotantolaitos sijaitsee Turun Artukaisissa
6 aseptista tuotantolinjaa, 3 ei-aseptista pullotuslinjaa

Linkkejä:
https://www.eckes-granini.fi/
EMAS raportti: Esipuhe | Eckes-Granini Finland Oy Ab